De tijd van geitenwollen sokken is voorbij. Vandaag de dag ontstaat steeds meer besef over duurzaamheid. Maar wat houdt dit nu exact in? Is dit enkel energie besparen?
Snel wordt er bij duurzaamheid gedacht aan ‘groene’ oplossingen zoals, isoleren, zonnepanelen, windmolens, groene daken en hergebruik van regenwater. Dit is echter maar een klein onderdeel van duurzaam denken. Tijdens het ontwerp en de uitvoering kan een veel groter spectrum van duurzaamheid worden bewandeld.
Een efficiënte vorm, oriëntatie en routing van het pand zijn allereerst essentieel. Het toepassen van milieuvriendelijke, hergebruikte en/of herbruikbare (C2C) materialen, in slimme en eco-nomische details. Waarbij een (zoveel mogelijk) energie- en/of CO2 neutraal ontwerp wordt gerealiseerd. Aspecten als watergebruik, opwarming, ventilatie en isolatie zijn daarbij essentiële onderdelen.
Deze aspecten kunnen worden toegepast in nieuwbouw. Maar zeker ook bij het verduurzamen van een bestaand pand, of hergebruik/transformatie van bestaand vastgoed. De essentie is hierbij te zoeken naar een evenwichtige balans tussen ecologische, economische, technische en maatschappelijke belangen. Waarbij er voor elk project een eigen evenwicht moet worden gevonden.
Wilt u meer weten wat voor duurzame maatregelen u kunt nemen?
Maak een afspraak voor ons gratis advies.
Voor meer informatie over duurzaamheid, zie de begrippenlijst van de Rijksoverheid.