Elandsstraat 44 – Amsterdam

Gemeentelijke monument Elandsstraat 44 te Amsterdam, gelegen achter het nieuwbouwplan ‘De Elandshof’ midden in het bruisende centrum van de Jordaan.

Art Impress 2

Het bouwwerk is in 1901 ontworpen als weeshuis en later verbouwd tot schoolgebouw. In eerste instantie heeft echter vooral de situering van het bouwterrein de plattegrond bepaald.Een kenmerkend aspect van het weeshuis was de afwezigheid van gangen. De beperkte mogelijkheden van het bouwterrein boden hiervoor geen ruimte en klaarblijkelijk was een scheiding tussen verblijfs- en circulatieruimten voor de weekinderen ook geen functionele eis. Op de begane grond is het circulatieprobleem opgelost met een tweede ingang. Bij de verbouwing van het weeshuis tot schoolgebouw, vermoedelijk niet zo heel lang na de bouwtijd, werd de afwezigheid van gangen in de lange poot van de L wel een probleem, mede omdat het ondiepe bouwdeel toch al weinig ruimte bood aan klaslokalen. De ontwerper van de verbouwing heeft de ontbrekende circulatieruimte aan de gevel van het gebouw gehangen, een keuze die getuigt van een voor die tijd bijna revolutionaire vorm van functioneel denken. Deze ontwerpoplossing is later herhaald op de tweede verdieping, maar de wat povere materialisering en de detaillering, ook in het interieur, wijzen duidelijk op een ander tijdperk en een andere ontwerper.

Art Impress 3

 

Nu krijgt het complex een nieuwe bestemming, het wordt getransformeerd naar een kleinschalig bedrijfs/kantoren verzamelgebouw. Met deze herbestemming wordt het pand in oude glorie hersteld en aangepast naar het heden. Hierbij is ervoor gekozen om de ontbrekende circulatie op de beganegrond, naar analogie van de bestaande oplossing, met een eigentijdse uitstraling aan het gebouw te hangen. Het oorspronkelijke trappenhuis wordt in ere hersteld. Op de begane grond worden algemene voorzieningen en een eenduidige, maar eenvoudige entree ingepast. Een interessant restauratie en renovatie projecten, waarbij nieuw en oud samensmelten.

2014-09-25 13.55.18-1

Film

Film Definitief Ontwerp Elandshof – verklaring vluchttrappenhuis 

 

OpdrachtgeverKB wonen
AannemerTervoort Egmond
StatusGerealiseerd
Project websiteDe ElandshofElandshof Amsterdam - centrum
FotograafAndré Miedema

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie