Giftshop STRAATmuseum

STRAAT / international street art museum.

in uitvoering

IJ-hallen realiseert momenteel het grootste street art museum ter wereld op het NDSM terrein in Amsterdam.

Het museum wordt gehuisvest in de voormalige lasloods. Vroeger werden in de Lasloods reusachtige scheepsonderdelen in elkaar gelast die als schip of romp het gebouw uit kwamen rollen. Het street art museum zal met haar imposante werken en dynamische bezoekers de lasloods nieuw leven inblazen en een culturele hotspot voor de hele omgeving worden.

De hal zelf had van oorsprong geen eigen voorzieningen. In het verleden is hiervoor het kop gebouw aangebouwd. In dit kop gebouw bevinden zich momenteel kantoren, personeelstoiletten, overige beheerders ruimten en een galerie.
De nieuw te realiseren Giftshop wordt gerealiseerd in de bestaande hal rechts achter het kop gebouw, pal naast de eerder door ons ontwerpen en gerealiseerde Facility box. Een verzameling voorzieningen; bezoekers toiletten en technische ruimten om de toekomstige bezoekersstroom te faciliteren.

De Giftshop betreft een bijzonder, geheel vrijstaand gebouw, ingepast in het bestaande rijksmonument. Voor de realisatie is duurzaamheid, circulair bouwen en het milieu op een gelijkwaardig niveau gesteld met uitstraling, gebruik en beleving. Circulair bouwen staat centraal bij dit bijzondere bouwproject. Zo is het complex opgebouwd uit bestaande studenten containerwoningen welke op ca. 100 meter van de lasloods de afgelopen jaren met veel plezier zijn bewoond. Deze woningen krijgen nu een herbestemming als giftshop. De hoofddraagconstructie van deze containers blijft zo veel mogelijk in tact en wordt gecombineerd met een staalconstructie, opgebouwd uit stalen profielen die gebruikt zijn bij de renovatie van de lasloods. Ook de trappen welke dienst doen als hoofdtoegang tot het bovendek en de 1e verdieping zijn oude trappen met een interessant verleden. Afkomstig van het voormalige skatepark in de directe nabijheid van de lasloods.

In dit project wordt een bijzonder contrast gezocht tussen de buiten en binnenzijde van het gebouw. De buitenzijde behoud zijn robuuste container uitstraling, met zijn duidelijke verwijzing naar de vele vrachtschepen en scheepsbouw onderdelen die hier de hal zijn uitgerold en hun economische impact op Amsterdam, Nederland en de wereld van toen en nu.
Binnen ontstaat een oase van rust en menselijke maat, in contrast met de imponerende industriële uitstraling en ruimtelijke beleving van de hal zelf. Gecombineerd met het overweldigende formaat en dynamiek van de tentoongestelde Street art.

Het gebouw bestaat uit een drietal bouwlagen. Begane grond en 1e verdieping worden gebruikt als winkelfunctie. Op de 1e verdieping wordt en galerie gerealiseerd en kunnen informatieve en educatieve bijeenkomsten, lezingen en workshops gehouden worden. De 2e verdieping wordt het museum café. Het horeca terras levert samen met het dek op de facility box een fantastisch panoramisch zicht op het hart van de “Kathedraal” en de actuele Street art tentoonstelling. Je ruikt het staal en voelt de energie!

Het project is volledig opgezet in Revit, waarbij middels o.a. design options verschillende modellen en fasen inzichtelijk zijn gemaakt. Door de inpassing van het 3D model in het bestaande 3D opgezette rijksmonument, is voor alle stakeholders meteen duidelijk hoe deze nieuwe toevoegingen zich in de ruimte verhouden.

OpdrachtgeverIJ-hallenIJ-hallen
AannemerRené Sterks Timmerwerken
MuseumSTRAAT / International street art museum
StatusIn realisatie

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie