Duinboerderij ZeeVELD

Een unieke plek om te ont-moeten

serre-nieuw-bij-avond-achtervoorrechts

Zeeveld, een oude hofstede met een rijke historie, is een eeuwenoude duinboerderij, prachtig gelegen in het Noordhollands Duinreservaat bij Castricum.

Eind vorige eeuw gaf de provincie de hofstede in erfpacht aan stichting Jan XVII. Aan het rijke verleden van de boerderij werd hiermee de functie van monastiek centrum toegevoegd.

In de oude boerderij kwam een kapel, bijgebouwd werd een gastenverblijf. De twee locaties zijn met elkaar verbonden door een serre met planten en grote en kleine luidklokken. Deze vochtige kas-achtige kloostergang is nu omgetoverd tot een oase van rust en ruimte.

Ventilatie, daglicht toetreding en verwarming zijn verbeterd. Het eenvoudige karakter van de serre is behouden en benadrukt in materialisering en detail. Door de bestaande aansluitingen aan de buitenzijde opnieuw vorm te geven met authentieke details, sluit de serre nu vriendelijk en kleinschalig aan op de monumentale boerderij en gastenverblijf.

Het interieur is simpel maar doeltreffend, waar nodig zijn eenvoudig ontworpen steigerhouten meubels bijgeplaatst. En is de binnenruimte heringedeeld en daarmee beter benut.

Film ZeeVELD vanuit de lucht

OpdrachtgeverStichting Jan XVIIDuinboerderij Zeeveld
AannemerAC Borst bouw
StatusGerealiseerd
Print Friendly, PDF & Email

1 comment

  1. Harry van Wilsem
    2 september, 2015 at 10:23

    Duinboerderij ZeeVELD – Stichting Jan XVII – Educatieve organisatie – Monastiek

    Met dank aan Van Wilsem en Cabri. Opdrachtgever ZeeVELD gaf ze minimale speelruimte die ze maximaal wisten op te rekken. Zonder extra kosten werd, wat doods had kunnen uitpakken, levendig en speels. Architecten die naar je luisteren, waar vind je dat? Goed werk!

    18 februari 2014

Geef een reactie