Energieverbruiker naar nul?

759fd258-6a6f-4b72-91bf-ae9eab3fe2b2-large

Top 10 energieverbruikers in het huishouden

De combiketel, goed voor een verbruik van 1.400 m3 gas per jaar en de auto (1.000 liter brandstof) zijn de twee grootste energieverbruikers in een huishouden.

De combiketel en de auto zijn samen goed voor driekwart van het energieverbruik van een gemiddeld huishouden. Dat blijkt uit de rapportage ‘Energietrends 2014’ (pdf), een gezamenlijke uitgave van ECN, Energie-Nederland en Netbeheer Nederland. De top 10 energieverbruikers in het huishouden is als volgt:

  1. combiketel: 1.400 m3 gas
  2. auto: 1.000 l brandstof
  3. verlichting: 390 kWh elektriciteit
  4. tv: 270 kWh elektriciteit
  5. koelkast: 250 kWh elektriciteit
  6. ventilatie: 210 kWh elektriciteit
  7. verwarming: 200 kWh elektriciteit
  8. droger: 190 kWh elektriciteit
  9. ICT: 190 kWh elektriciteit
  10. audio/video-apparatuur: 190 kWh elektriciteit

De belangrijkste energiedragers voor een huishouden zijn aardgas, motorbrandstof en elektriciteit. Het gebruik van hout, huisbrandolie, kolen en stadsverwarming samen is minder dan 4 procent van het totaal.Om het energieverbruik te kunnen vergelijken zijn kubieke meters gas en liters brandstof teruggerekend naar hun energie-inhoud in gigajoule (GJ). Kilowatturen zijn teruggerekend naar de benodigde energie in gigajoule die nodig is voor de productie ervan.

Energieverbruik stijgt niet meer

Volgens het rapport is zowel bij huishoudens als bij bedrijven een stabilisatie zichtbaar van het energieverbruik. ‘Het huishoudelijk elektriciteitsverbruik is met 3495 kWh over zijn hoogtepunt heen. Ook bij bedrijven neemt het elektriciteitsverbruik niet toe, ondanks toenemend dataverkeer en andere toepassingen in de dienstensector.’ De daling van het aardgasverbruik bij huishoudens zet zich volgens het rapport voort en ook het brandstofverbruik in de industrie is gedaald, al is hier de groei deels getemperd door de economische stagnatie.

HR-ketel is de standaard

In Nederland heeft zo’n 85 procent van de huishoudens centrale verwarming op aardgas. Het aantal losse kachels (lokale verwarming) neemt steeds verder af. In appartementencomplexen wordt steeds vaker blokverwarming vervangen door individuele CV-ketels. Vooral in de laatste 10 jaar zijn oudere typen CV-ketels vervangen door moderne hoogrendements-ketels (HR). Inmiddels is 85 procent van de CV-ketels een HR-ketel. De laatste tijd worden steeds vaker elektrische warmtepompen toegepast, vooral in nieuwbouwwoningen. In 2010 werden al meer dan 52 duizend woningen verwarmd met een warmtepomp. Dat is minder dan 1procent, maar het aantal warmtepompen stijgt met gemiddeld 20 procent per jaar. In een aantal steden in Nederland wordt verwarmd met een collectief stadsverwarmingsysteem. Deze systemen worden nog steeds uitgebreid. Gemiddeld 16 procent van de nieuwbouwwoningen wordt aangesloten op een collectief warmtenet.

Hoe krijg je de energierekening naar nul?

Hoe krijg je je energierekening naar nul? Kijk vandaag naar Ons Huis Verdient Het, 16.30 uur bij RTL4. Meer weten over Duurzaam Verbouwen en Investeren in uw huis? Of maak een afspraak voor 1 uur gratis en vrijblijvend advies op maat.

 

Bron: Top 10 energieverbruikers in het huishouden – NEN.

Bron: Duurzaam verbouwen – RABObank.

Bron: Gratis advies op maat – VWENCA.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie